Divat.net

Élj stílusosan

Kifutó

No de ki is Isabel Marant?

Isabel Marant

Amikor megjelent, hogy a H&M őszi kollekciójánál Isabel Marant lesz a kiemelt tervező, akkor mindenki elismerően bólogatott a környezetemben megjegyezve, hogy milyen hibátlan választás is a tervezőnő. Majd amikor rákérdeztem, tudják-e, hogy ki is az említett hölgy szemlesütve a Google-t kezdték bújni. Természetesen nem szégyen, ha eddig nem hallottatok a francia designerről, pont emiatt egy kis áttekintő cikket teszünk közzé az életéről.

Isabel Marant gyerekkora

Isabel Marant 1967-ben született egy német modell és egy francia fotós gyermekeként. Ennek tudatában nem kell megmagyaráznunk, miért is választotta a divattervezést. Már iskolás korában kitűnt osztálytársai közül, hatodikos korában – mivel 4 osztálytársa is az Isabella nevet viselte – nevét Isabel-re változtatta. Gyermekkorában semmilyen lányos ruhát nem vett fel, apja gardróbjából válogatott magának ruhákat. Ezzel sok kortársát megbotránkoztatta, de egyúttal egyéni stílust is teremtett magának.

Öltözködését és életszemléletét utazásai is nagyban befolyásolták, hiszen szüleinek köszönhetően szinte az egész kontinenst bejárta. „Tisztán emlékszem azokra a bolondos emberekre, akik mindenféle különös ruhákban ugráltak körülöttem, nagyban inspiráltak engem. A dél-indiai mostohaanyám, aki hat éves koromtól nevelt,nagyon elegáns nő volt, afféle ‘Yves Saint Laurent lány.”

1982-ben, amikor nem talált Számára megfelelő ruhákat az üzletekben, édesapja egy varrógépet vásárolt Neki, hogy saját kreációit hordja. A barátai hamar felfedezték tehetségét és folyamatosan ruhákért lobbiztak Isabelnél. „Nem érdekelt a divat, tulajdonképpen nem is tudtam, hogy mi az”- nyilatkozta később.

A kezdetek…

Néhány évvel később, 16 éves korában már annyi bevétele volt a ruhái eladásából, hogy átértékelte korábbi terveit és közgazdasági iskola helyett a ‘Studio Bercot’ divatiskolába iratkozott be.A tanulmányai követően egy perzsa designernél helyezkedett el. Dolgozott Bridget Yorke két kollekcióján és Marc Ascoli asszisztense volt, amikor is  dolgozhatott a Chloé, Martine Sitbon és a Yohji Yamamoto brandeknek.

Saját kollekció

1989-ben már saját kollekcióját tervezte, ehhez képest elég későn, csak 1995-ben tartotta meg első saját bemutatóját, ahol még a barátai voltak a modellek. 1997-ben megnyerte az Award de la Mode díjat majd a Whirpool legjobb tervezőnek járó díját is megkapta.

 Az első Isabel Marant üzlet Párizsban nyílt 1998 februárjában. Azóta sorra nyílnak az üzletei, de sajnos Budapesten még nem terveznek üzlet nyitást. 2012- ben a Glamour Magazin az év divattervezőjének választotta.

Stílusára jellemző az egyszerűség, hordhatóság. 2013-as kollekcióiban fontos szerepet játszik a virágminta, a fekete és fehér keveredése más színekkel, az etno jelleg. A párizsi sikk keveredik az Isabeltől megszokott vagánysággal és életszeretettel.

Sikere azóta is töretlen, novemberben a H&M divatmárkának tervez kollekciót, ami a magyar üzletekben is kapható lesz november 14-től.

Recommended