Divat.net

Élj stílusosan

Kifutó

Exkluzív interjú Mojzes Dórával egy új márkáról, a The Meed-ről

Új kollekció mutatkozik be Magyarországon, ami több szempontból is rendhagyó, hiszen több, saját márkájával már régóta sikeres tervező működik együtt egy művészeti vezető segítségével.Mojzes Dórával beszélgettünk londoni útjáról, kollekciójáról és a The MEED tervező csapatáról beszélgettünk.

Divat.NET: Mesélj valamit a londoni tapasztalataidról, hiszen mostanában elég sok időt töltöttél kinn.

Mojzes Dóra: 

Igen, majdnem 4 hónapot voltam kint egyhuzamban, de nyarat mindenképp itthon töltöm, ősz tájékán szeretnék visszamenni.  A kinti idő alatt, próbáltam felmérni, mik a lehetőségek, és hogy működnek a dolgok. Úgy mentem ki, hogy jó lenne egy nagyobb cégnél tervezőként dolgozni team-ben, és emelett a saját brandemet görgetni. Sok ügynökségnél és fejvadászcégnél jártam, sokat tanultam és tanulok azokból a dolgokból, amiket mondanak nekem. Például  az elején, egy olyan portfóliót állítottam össze, amiben a legerősebb munkáim voltak, inkább a stílusomat mutatták meg.Na most erre egyáltalán nincs szükség, mert a legtöbb cég akinél el lehetne helyezkedni,  streetwear a profilja, és a legbasic-ebb, leghordhatóbb ruhákat akarják látni a portfóliódban. Tehát folyamatosan tanul az ember, én soha nem kerestem még ilyen jellegű munkát, úgyhogy….tanulok és tapasztalok. Most főként grafikai jellegű freelance munkákat csináltam, illetve becsúszott 1-2 stylist munka is.

Divat.NET: Miért döntöttél úgy, hogy  elmész egy márkához dolgozni, mint designer és nem a saját brandedet építed tovább?

Mojzes Dóra: Azért, mert szeretnék egy havi fix bevételt, amíg alakulnak a dolgaim.London iszonyatosan drága hely, és aki hasonló munkát csinál mint én, az tudja hogy ez nem az az állás ahol folyamatosan van bevételed. Egyszer fent egyszer lent :-). Meg persze nagyon érdekel is milyen lehet egy nagy cégnél dolgozni. A saját brandemet emellett ugyanúgy viszem tovább, csak egy picit kisebb gőzzel. Ahhoz hogy a márkámmal előrébb tudjak lépni, egy nagyobb befektetésre lenne szükségem.Úgy éreztem hogy 1-2 éve nem tudok tovább lépni arról a szintről ahova elértem, ezért is gondoltam hogy megpróbálom Londonban. Már most nagyon sok stylist keresi kint a ruháimat, különböző fotózásokra és celebekre.Legutóbb most Amelia Lily-n, és a Nero együttes női tagján volt látható a ruhám.

Divat.NET: Külföldön merészebbek az emberek, jobban merik viselni a ruháidat?

Mojzes Dóra: Mi a japán piacban találtuk meg azt a célcsoportot, akik úgy szeretnek engem ahogy vagyok!:-) Próbálkoztunk eleinte mindenfelé, Miami-ban volt az első ügynökség aki foglalkozott velem,voltunk  a 2011-es nyári kollekcióval a New York fashion week-en a Capsule Trade show-n, de azt tapasztaltuk hogy nem a mi piacunk. Azt hiszem Európában London, Berlin és emellett Japán ahol igazán passzolnak és mennek a ruhák, és most viszonylag sok érdeklődés érkezik Kuwaitból és Dubaiból.Magyarországon tavaly ősz óta nem lehet üzletben megvásárolni a ruháimat, de megrendelésre ugyan úgy készítünk ,akár méretre, akár egyedit, esküvői ruhákat.Külföldön merészebbek-e? Londonban mindenképp. Jó ha az ember felvállalja/felvállalhatja az egyéniségét, és nem nézi ki a többi ember.Persze emellett Londonban is megvan a konzervatív vonal, de egyszerűen más az emberek felfogása, mentalitása. Japán…, ott aztán az igazi bolondok háza, öltözködés szempontjából.:-) Én szeretem. Egyébként itthon sem a merészség a fő probléma, hanem az anyagi kérdés. Azt látom hogy szívesebben vesznek meg az emberek olyan designer darabokat , amit többször tudnak felvenni, hordhatóbbak. Az én ruhadarabjaim abszolút nem streetwear kategóriába tartoznak, aki tőlem vásárol, az inkább egy eseményre veszi föl a ruhát. De ez nem baj. Én még mindig azt mondom, 5 év után is, hogy nem szeretnék az eladhatóság kedvéért befolyásolódni.Ezért gondoltam azt, hogy akkor inkább elmegyek egy céghez, ahol azt kell csinálni amit mondanak, hordhatónak, eladhatónak kell lennie, de emellett ott a saját brandem, amiben kiélhetem magam.Nem látom értelmét egy 40ezredik streetwear márkának, ami ugyan olyan mint a többi. Persze nyilván ha  valaki egy nagyobb összegű befektetéssel szeretne támogatni, ott már azért kompromisszumokat kell kötni, de nyilván ha 50look-ot tudnék csinálni egy szezonban, abba már jobban beleférne hogy legyen ilyen is és olyan is.

Divat.NET: Mesélj az új kollekcióról, aminek Te vagy a kreatív igazgatója. Ez pontosan mit jelent?

Mojzes Dóra: Ez a The Meed, Medve Kitti brandje. Kittivel  már régóta dolgozom együtt, a Dora Mojzes business dolgaival foglalkozik, igazából mindennel ami nem kreatív. Most úgy gondolta eljött az idő hogy egy saját brandet csináljon, aminek az a lényege, hogy több hazai, befutott tervező dolgozik benne. Ez egy teljesen más brand mint az enyém, én lettem kreatívnak kikiáltva, de az elején még döcögősen indult a dolog, nehéz ennyi tervezőt összehangolni, határidőket betartattatni velük. Úgyhogy ennek is nyilván mint mindennek be kell érnie, csiszolódnia.A lényeg hogy senki ne elborult Mojzes darabokat várjon, itt teljesen más a koncepció, klasszikus, hordható, az aktuális szezonnak/trendnek megfelelő stílusjegyekkel ellátott kollekció.Egy adott koncepcióra dolgozunk, de természetesen mindenkinek benne van a saját ízlése, vonala. Szerintem ez nem is baj. A tervezők nem egyféle stílust képviselnek, ezért néha nagyon nehéz összefogni az egészet,de elég sok ruha van, így több részre lehet bontani a kollekciót. Például a Sármán Nóri vonal kicsit fiatalosabb, bohókásabb viszont a Pazicski vonala sokkal nőiesebb, határozottabb. Ez nem baj, hiszen nagyobb célcsoportot szolgál ki a márka, mondjuk 18 évestől 45 évesig.

Divat.NET: Hogy született meg az ötlet? Magyarországon és külföldön egyaránt vannak tervezői csoportok, de ennyire átfogó talán nincs.

Engem csak egyszerűen felhívott a Kitti, és elmondta hogy ez az ötlete. Én szeretem minél több dologban kipróbálni magam, úgyhogy mért is ne? A kollekciót még tavaly szeptemberben kezdtük csinálni, és január első hetében fotóztuk, pont mielőtt kimentem Londonba. Ez a 2013/2014es őszi kollekció amiről beszélünk, és éppen most csináljuk a 2014es nyárit. A márkát nem Magyarországra pozicionálták, az elsődleges piac Ázsia, és már találtunk is egy ügynökséget Milánóban, aki foglalkozik a The Meed-el, és erre a piacra specializálódtak. De én az értékesítésről nem is szeretnék többet mondani, ez nem az én dolgom, én csak mint tervező veszek részt a projectben.

A márka kreatív vezetője Mojzes Dóra, a részt vevő dizájnerek: Bajcsai Viki, Benus Dani, Földi Petra, Pazicski Miklós, Sármán Nóra, Szegedi Kata, Tomcsányi Dóri, a következő szezontól pedig Cselényi Eszter, a Celeni tervezője is a csapatot erősíti. A kiegészítők egy kézben vannak: a táskák és övek a kiemelkedően sikeres Anh Tuan munkái. A tervezők egyedi stílusa egy-egy apró részletben felismerhető, a kollekció azonban harmonikus egésszé áll össze.
A 2013/14-es őszi-téli kollekció a városi nőknek készült, akik öntudatosak és formalitások elkerülésével nőiesek. Inspirációi a klasszikus Grimm mese, a Hófehérke szereplői: Hófehérke, a Gonosz Királynő és a Vadász voltak. A Hófehérke inspirálta ruhák fiatalosak, játékosak, színes -mintás selymekkel tarkítva. A Gonosz Királynõ ruhadarabjai sötétebbek, karakteresebbek, hangsúlyosan nőiesek, jellemző a fekete színállás, csipke és bőr felületek. A Vadász kicsit militáris, uniszex vonalat képvisel, letisztult streetwear darabokkal.

Izgatottan várjuk, hogy a magyar közönség hogyan reagál ezekre a darabokra. A Lookbook-ot nézegetve nem állt el a lélegzetünk, a megszokott biztonsági játékot láttuk egyes daraboknál. Abszolút látjuk, hogy a mostani trendeket követi a kollekció és ötletes az is, hogy a Hófehérke témára van felépítve a kollekció. Nagyon örülünk, hogy megint létrejött egy magyar márka, ami sikereket érhet el nemzetközi szinten is és reméljük, hogy hamarosan sikerekről számolhatunk be a The Meed-el kapcsolatban!

Lookbook fotó: Rab Roland
Styling: Igor Deseatnikov
Image modellek: Kate, Melinda,  Zsuzsa – VM Model
Lookbook model: Fanny – VM Model
Haj: Reni – Saco Hair
Smink: Törzsök Évi

Recommended